Påskeøl til lam og kylling

Påskeøl har tradisjoner tilbake til før 2.verdenskrig. Tradisjonelt skulle påskeøl være et kraftig lagerøl, men ble senere et noe mørkere øl som man kan på folkemunne kalle for et «sommerøl på steroider». Tradisjonelt skal ølet til årstiden være tilpasset maten som blir servert. Og hva er vel mer påske enn lam, kylling, kvikklunsj, appelsiner eller sjokoladeegg?

Øl til sjokolade går selvfølgelig, men jeg velger å fokusere på lam og kylling. To vidunderlige utgangspunkt for den perfekte påskemiddag sammen med et godt øl.
Dersom man skal servere lam så må man først og fremst tenke på at lam er relativt kraftig kost. Skal man matche øl mot lammet så må man ha et relativt kraftig øl til maten. Et godt tips kan være en belgisk dobbel, eller blonde eller kanskje en trippel for de som liker kraftige saker. Tanken er at smaken av kjøttet ikke skal drukne ølsmaken, og vice versa.

Til kylling vil jeg anbefale enten en frisk blonde ale, eller en bokkøl. Både blonde og bokkøl er glimrende matøl, som en bør ha på hus om en setter pris på godt øl til god mat. Veldig allsidig til de fleste retter. Kylling er mager mat, uten de store kraftige smakene, så da er det motsatt tanke som på kyllingen. Et relativt lett øl med en ren smak, som gir utfyllende smaksopplevelser til kyllingen. En litt kraftig pilsner, gjerne tsjekkisk type er også ikke dumt.

Hva så til all det vi egentlig ikke skal spise i påsken? Til sjokolade eller godterier generelt så er det øl med maltsødme som er å anbefale. Gjerne en dobbel eller en biere de garde. Eller en sweet stout?

Påsken markerer for mange slutten på mørketiden, og tankene går mot sommer og sommerkroppen vi aldri får. Eller det vil si…vi fikk en eller annen fasong, men det var ikke den vi lovte oss selv på nyttårsaften. Men nå er en fin anledning å begynne å tenke på ølet som vi skal ha til rekene på terrassen i mai og juni. Tradisjonelt sett så er sommeren veldig typisk pilstid. Og ikke misforstå meg, pils er flott øl som jeg selv ikke tør å prøve meg på(er ikke favoritten heller da..), men hva med å forsøke en witbier?

I dag satte jeg en starter for min neste belgiske blonde, som skal brygges ila helga etter planen. Alltid like spennende. Til dere alle: Relax don’t worry, have a homebrew! Og god påske!

Her er en flott oppskrift på en veldig enkel, men god Witbier

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s