Rett balanse i ølet

Balanse i ølet er et ord som ofte dukker opp i forbindelse med hjemmebrygging. Spørsmålet er da, hva er balanse i øl for noe?

Balanse i ølet er en sammensetning mellom ulike smaker som for eksempel sødme(eller tørrhet), humlearoma, bitterhet og smaksbilde. En pils skal i utgangspunktet være nokså tørr i smak om du velger en tysk type, mens den kan vøre mer fruktig i en tsjekkisk pilsner. Begge deler er rett balanse for denne øltypen. En pale ale for eksempel skal ha nokså mye fruktighet, og en del humlearoma og bitterhet. En IPA skal ha høy bitterhet, men samtidig skal den ha nok tyngde i form av malt til å dekke det rette smaksbildet. Har den ikke nok tyngde, kan den oppleves som en slags humlejuice.

Personlig så er jeg ikke så veldig opptatt av balanse på amerikanske øltyper. I amerikansk stil er «alt lov» som regel, men det finnes unntak. I Beersmith er det mulig å justere de forskjellige parameterne i forhold til OG, IBU, farge og ønsket ABV. I begynnelsen er du kanskje veldig opptatt av at disse skal passe på kusehåret(i den grad kusehår eksisterer i 2016…). Men etterhvert som du prøver deg finner du ut at det du liker kanskje ikke er lik de oppgitte optimalverdiene i Beersmith. En stout skal for eksempel ha nokså høy bitterhet i forhold til OG. Mens belgiske øl skal ha lave verdier på bitterhet, pga gjæren skaper endel estere som også gir bitterhet. Dette må utfylle hverandre.

Et godt tips er å prøve seg fram! Smaksløker er forskjellige, og det er mennesker også. Ikke forandre for mye på en gang. En ting er farge, men denne kan lett endres med litt sjokolademalt i lyse typer, uten at det går nevneverdig utover smaken. IBU mot OG er en annen ting. Jeg er veldig glad i bittert øl, men dette gjelder ikke alle.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s