Bruke fersk gjær eller tørrgjær?

Som brygger har du som nevnt i tidligere innlegg et hav av muligheter. Ekstraktsett for brygging har eksistert her i landet siden 90-tallet, mulig også enda lengre. Disse settene hadde ikke det beste ryktet, da dette ølet ikke var særlig velsmakende. Dette hang også sammen med at kompetansen på området var heller skral. Øl var jo synonymt med pils for de fleste på denne tiden, meg selv inkludert. Problemet med disse settene var som regel ikke maltekstrakten, men kvaliteten på gjæren som fulgte med settet. Denne var ofte både gammel og av dårlig kvalitet, samtidig som den hadde ligget nokså lenge i romtemperatur.

Som bryggerentusiast så elsker jeg følelsen av å eksperimentere. Dette blir litt som en sykdom. Du er ikke ferdig med det ene brygget før du klør i fingrene etter å sette et nytt. Det hender fra tid til annen at jeg ender opp som spontanbrygger. Da er det godt å ha tørrgjær liggende, da en ikke har satt en gjærstarter. Denne må jo startes et par dager på forhånd. Tørrgjær i dag er av kjempekvalitet i forhold til tidligere, og u finner også en tørrgjær til de fleste formål. Men ennå er det slik at det største utvalget er å finne blant ferskgjær. Jeg har prøvd mye ferskgjær og endt opp med to favoritter. WLP001 og WLP007. Disse er veldig allsidige gjærtyper som passer godt til de fleste brygg jeg setter. WLP001 er min faste pale ale/IPA-gjær. Mens WLP007 brukes til engelske brygg som stout, porter og bitter. Dette fordi denne gir en anelse mer restsødme.

Likevel har jeg alltid en eller to pakker tørrgjær liggende, spesielt Safale US-05, som er praktisk talt lik både WLP001 og Wyeast 1056. I tillegg har jeg prøvd Safale S-04 som minner veldig om WLP002- British ale.

Men det er likevel blant våre kontinentale brygg en finner størst grunn til å velge ferskgjær. Med andre ord belgisk øl. Her anbefaler jeg WLP410 eller WLP400 til Wit, WLP566 til Saison, og skal forsøke Wyeast 3522 til belgisk blonde som nevnt i tidligere innlegg.

Jeg anbefaler alle å forsøke seg på ferskgjær. Ikke plag deg med at det er så mye arbeid å sette en gjærstarter. Dette finner du mer om her.

 

Reklamer

2 thoughts on “Bruke fersk gjær eller tørrgjær?

 1. jonkaen

  Fin artikkel, og må si meg helt enig med dine erfaringer. Selv hadde jeg wlp001 som husgjær tidligere, men etter litt eksperimentering med splitbatches kunne jeg ikke merke forskjell fra 001 og US 05. Så nå er 001 kulturen byttet med 500g pakke med US05. Til de engelske typene bruker jeg 002 siden jeg ikke har samme gode erfaring med s04 som us05.
  Mvh

  Liker

 2. kjejak

  Kjekt du likte artikkelen. Flott blogg du har forresten. Jeg har ikke forsøkt 002 selv enda, kun S04. Satte en starter med 001 i dag. Enig i at US05 er en ypperlig gjær, men foretrekker å bruke ferskgjær når jeg kan. Føler gjæringen kommer i gang tidligere da.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s