Planlegging av brygg

Når du skal brygge er det mye som kan gå galt. Erfaring gjør at du etter noen brygg lærer deg noen enkle grep for at dagen skal gå så greit som mulig. Personlig er jeg mest glad i å brygge på dager der jeg har fri fra jobben. Da begrenser dette seg som regel til lørdager og søndager. Jeg tenkte jeg skulle dele med dere min huskeliste når jeg brygger.

Tre til fire dager før brygging:

  • Sjekk at du har nødvendige råvarer i henhold til oppskriften din. Sjekk malt, humle og gjær i forhold til det du skal brygge. Nå er også tiden for å sette en gjærstarter. Utstyret, kokekar, meskekar og gjærbøtte med lokk vaskes og gjøres klart. Vei opp og kvern nødvendig malt og sett i en pose i romtemperatur.

Bryggedag:

  • Når mesking er i gang er dette en ypperlig mulighet til å veie opp humlemengden du skal bruke. Merk glassene godt med koketid og når de skal tilsettes. Fort gjort å gjøre feil med dårlig merking.
  • Når du er ferdig å meske og har fått vørteren på skikkelig kok, så kan du desinfisere utstyret med starsan. Mål opp 10 liter med vann og 15 ml starsan. Fyll i bøtta og legg eventuell skje, oechlsevekt, pakninger til bøtta og gjærlås oppi. Rist godt med lokket på for å få desinfisert alle delene i bøtta.

To til tre dager før tapping:

  • Tell opp antall flasker du har liggende til bruk. Vask disse og se over at du har nok korker. Test også 1 eller 2 av korkene du skal bruke at disse fungerer godt.

Tappedag:

  • Gjør klar sukkerlaken du skal bruke og kok denne. Kjøl ned og ha i vørter, rør forsiktig med en desinfisert skje og vent 20-30 minutter for at blandingen skal blande seg godt i ølet. Desinfiser korker og flasker, og du er klar for siste sjarmøretappe.

Noe jeg har glemt? Skriv i kommentarfeltet så skal jeg redigere. God ølsøndag!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s