Tapping av imperial stout

Da er endelig dagen kommet for tapping av mitt siste brygg. En russian imperial stout, eller imperial stout om du vil. Dette er første gang jeg lager en såpass kraftig stout, og er veldig spent på resultatet. Bare så synd at en slik øltype krever en del lagring. Forhåpentligvis er den på topp rundt juletider.

I denne stouten tilsatte jeg whisky-marinerte eikechips som jeg fikk kjøpt på nettsidene til Vestbrygg i Bergen. Jeg tilsatte 50 g på 22 liter med ferdig brygg. Disse hadde jeg i fryseboksen i 3 dager på -24 grader for å desinfisere dem. Deretter veide jeg dem opp i en humlepose med søkke som hadde ligget i starsan og så havnet de oppi ølet. Det er en fin whisky-tone i ølet. Så du kan trygt si at jeg er spent på resultatet. Jeg brukte 5 g/liter sukker til karbonering.

Ølet fikk en OG på 1,083 på bryggedagen. Denne skulle vært 1,090, men en kombinasjon av litt for mye skyllevann og lavere effektivitet enn forventet, så endte den noe lavere. Jeg brukte to pakker Safale-S04. FG ble nådd på dag 5 med 1,019. Da ender jeg opp med en ABV på 8.6 %, og 8,8% til slutt med karboneringen. Egentlig skulle jeg hatt 9,5%, men sånt blir det av og til. En av grunnene til lav effektivitet kan være den store mengden ristet malt, som drar ned pH-en i mesken. Dette gir oftere litt lavere effektivitet enn ønsket. Et av mottiltakene kan være å tilsette to teskjeer med kalk i mesken, som du får kjøpt i de fleste bryggesjapper.

Endte opp med 21,5 liter ferdig brygg. Et corneliusfat på 18,9 liter og noen flasker til utdeling og smaksprøving. Kona ville også være med, da hun ikke er trygg på at jeg gjør dette skikkelig….

20160220_151700

Alt i alt er jeg fornøyd med slik det ser ut nå, og gleder meg til å prøve denne om noen måneder!

Her finner du oppskriften!

Reklamer

2 thoughts on “Tapping av imperial stout

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s