Brygging av belgisk øl

Wit, saison, quadruppel, blonde, dubbel, tripel…..

Blant ølkjennere er Belgia et av de aller største landene innen øl. Grunnene til dette er mange. I motsetning til amerikanske øl, så spiller humlen ikke hovedrollen i belgiske øltyper. Her er det tvert imot gjæren som er den dominerende smaksnyansen. Mange vil rynke på nesen. Smak av gjær? Høres ut som en skal spise ustekt bolledeig…

Belgiske gjærstammer trives bedre ved høyere temperaturer enn både engelske og amerikanske gjærtyper. Smaksbildet en får ved å endre gjæringstemperatur kan være veldig forskjellig fra det en får ved å gjære på lavere temperaturer. Ta for eksempel en blonde. Blonde bare gjenspeiler fargen på drikken, som igjen forteller oss at dette er en lys ale. Eller en pale ale om du vil. Forskjellen på en belgisk pale ale og en belgisk blonde gjenspeiles i alkoholstyrke. En typisk belgisk blonde ligger i henhold til BJCP (Beer Judge Certification Program) med en alkoholstyrke på 6-7,5% og en bitterhet mellom 15-20 IBU(International Bittering Units). En belgisk blonde har lite smak av humle. I denne typen ale brukes stort sett edelhumler med relativ lav karakter som for eksempel tettnang eller hallertauer mittelfrüh. I tillegg har belgiske bryggere en tendens til å bruke relativt mye sukker i vørteren for å dra opp styrken i ølet. Sukker er for mange bryggere bannlyst i øl, fordi de mener det vanner ut ølet. Grunnen til det henger nok mye sammen med den tyske Renhetsloven fra 1516 som sa at øl kan brygges kun av malt, gjær, humle og vann. Denne loven var for å regulere bruken av tilsetninger i øl, men som kvalitetsstempel i dag er den ikke brukende. Belgiske bryggere ga blaffen i denne loven fra dag en, og brygget slik de hadde gjort i generasjoner.

Frøste gang du brygger en belgisk ale må du huske på å få tak i de rette råvarene. Pilsnermalt er hovedsakelig basemaltet i belgiske oppskrifter. Pilsnermalt skal kokes i minimum 90 minutter for å unngå såkalt DMS (Dimethyl sulfid). I tillegg må du ha noe som er det vanskeligste etter hvert som du kommer i gang med bryggingen. TÅLMODIGHET! Belgiske gjærstammer trenger tid til å utvikle det korrekte smaksbildet. Gjerne lagre i noen måneder før du får det endelige resultatet. En belgisk tripel kan gjerne stå i opp mot et år for å utvikle seg tilfredsstillende.

Jeg legger ved en oppskrift på en relativt enkel belgisk blonde. Husk å lage gjærstarter om du vil bruke den opplyste gjæren.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s