Relax. Have a homebrew!

Når vi skal gjøre noe vi ikke har gjort før blir vi gjerne usikre. Jeg kan fremdeles huske den første batchen jeg satte med ekstraktbrygg. Jeg er sikker på at gjesterommet der gjæringsspannet stod til gjæring hadde mer besøk enn et hotell i New York.
Jeg var jo rett og slett nødt til å se at det ikke gikk galt. Som om det at jeg hyppig sjekket minsket muligheten for det? Tvert imot!

To ganger har jeg opplevd å få infeksjon i ølet. En gang helt i starten med batch nummer to. Og en gang for ikke så lenge siden. Første gang var jeg nok ikke forsiktig nok med renholdet, mens sist gang vet jeg ikke. Sannsynligvis det samme denne gangen også. Men i mellom der er det satt mye øl. Og alt har blitt drikkende. Til og med veldig drikkende.

Når du er ferdig, og har fått ølet på corneliusfat eller flaske starter rengjøringen av gjæringsutstyret i etterkant. Ikke tenk at du tar det siden. Ta det med en gang, så blir det lettere å gjøre rent. Skitt og gjærrester som får stå og gro fast blir veldig mye vanskeligere å fjerne etter en stund. Varmt vann og en spiseskje oppvaskpulver fungerer bra. La det stå og skrubb med en egen børste. Pass på å ikke bruk for mye makt, for lager du riper på innsiden så risikerer du en flott yngleplass for uønskede bakterier. En time før du skal sette en ny batch fyller du med vann og Starsan eller eventuelt klorin. Rist godt og la alt blande seg og treffe alle flater inni gjæringsspannet. Små deler som skjeer, oechslevekt og hevert kan også ligge i samme spann. På den måten får du desinfisert alt. Jeg er blitt veldig nøye på dette. Orker ikke tanken på å bruke masse tid på å brygge øl, for så å måtte tømme det ut igjen.

Samme med flasker eller fat når den tid kommer. Husk også korkene. Gode rutiner kan gi deg mange fine stunder for deg og ditt hjemmebrygg. Dårlige rutiner gir deg grå hår og frustrasjon.

Så om du lurer på om det gikk fint med ølet, så tenk gjennom. Var du nøye med rengjøringen? Hvis svaret er ja. Slapp av, og kos deg med en hjemmelaget øl mens du venter på neste!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s