IPA

IPA står for India Pale Ale. Etter påstandene fikk den det navnet fordi dette var øl som skulle skipes fra England til India. For å tåle den lange skipsoverfaten måtte ølet humles kraftig og ha en høy alkoholprosent for å ikke bli dårlig langs veien. Dette ølet ble såpass populært at det ble salgsvare også i England. Det morsomme er at det som er standard engelsk ale, såkalt bitter på langt nær er like bitter som en engelsk IPA.

Dagens IPA er ikke helt lik sin gamle stamfar, men det som fremdeles er likt er at dette er en kraftig humlet ale med et relativt høyt alkoholnivå og høy bitterhet. De mest kjente IPA-ene i dag produseres i USA. Amerikanske bryggerier har kjørt «the bigger-the better» på de fleste øltyper opp gjennom årene, og IPA er intet unntak. Med dagens tilgang til forskjellige humletyper som er IPAens signatur, så er utvalget enormt. Norske bryggerier som Nøgne Ø, Håndbryggeriet og Ægir brygger også veldig gode varianter.

Når det gjelder å brygge amerikansk IPA så brygges denne med et ganske høyt nivå av basemalt(pale/pilsnermalt). Dette ligger gjerne på 90% eller høyere. Det brukes også noe karamellmalt eller munchenermalt for å gi en viss sødme. De mest hardcore amerikanske vestkyst-IPAene skyr karamellmalt som pesten fordi de mener dette ødelegger humlesmaken. Jeg er nok mest i den siste kategorien, men dette handler som alltid og smak og behag. Humletyper som cascade har vært IPAens varemerke, men de siste årene har andre typer som amarillo, simcoe, columbus, centennial eller mosaic også vært kraftig representert. Citra er min personlige favoritthumle sammen med simcoe. Grunnen til dette er fordi citra er en av de mest intenst smaksrike humlene du finner. Mesk ved relativ lav temperatur (63-64 grader) for å få høy utgjæring. Bruk amerikansk gjær som WLP001, Wyeast 1056 eller Safale US-05 for å få en nøytral gjærsmak. Det finnes også andre typer som kan gi deg det samme, men dette er de vanligste.

Jeg legger ved oppskriften på en imperial IPA eller dobbel IPA som jeg planlegger senere. Denne har enda mer humle og alkoholprosent enn vanlig IPA. Ha en fin ettermiddag!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s