Lage egen oppskrift

For noen av dere er dette noe dere ikke har gjort før. Dere har kjøpt gjerne ferdige maltsett fra forhandlerne og laget på samme måte som står på utsiden av pakken. Det er litt som TORO-tomatsuppe. Du vet hva du får, men det blir ikke det samme som om du smeller til og lager det fra bunnen. Blir det dårligere? Nei, ikke i det hele tatt. Du får bare ikke satt ditt eget preg på det.

Å lage en oppskrift er ikke så vanskelig som mange tror. Bruk gjerne litt tid på å sette deg inn i et program som hjelper deg på veien som for eksempel Beersmith. Det fine med det er at det hjelper deg litt langs veien for å gi deg den bitterheten og alkoholvolumet i ølet som du ser for deg. Bruk litt tid på programmet og gjør det kjent med bryggeutstyret ditt. Spesielt med tanke på effektivitet og vannavkok. Dette sparer deg for mye frustrasjon og gir deg bedre forutsigbarhet.

Humlebruk. En ipa er ikke bare å knø til det du har med humle. Jeg har brygget en del ipaer og jeg har opplevd å ikke alltid bli like fornøyd hver gang. Humlene passer rett og slett ikke sammen. Prøv deg fram. Hva liker du? Hva vil du ha? Kun sitrus? Gjerne harpiks?

Karamellmalt. Jeg er skikkelig glad i balansert øl. Men ikke bruk for mye karamellmalt om du ønsker humlepreg. Karamellmalt bidrar til sødme i ølet samt farge, og kan ta vekk noe av humlesmaken. I flere amerikanske ipa-varianter brukes veldig lite annet malt enn basemalt.

Lykke til med din egen oppskrift!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s