Kloning og en enkel smash

Til helga skal jeg flaske min første imperial stout. Jeg har et håp om at dette blir bra, men du er alltid din største kritiker. Blir det så bra som den du smakte på sist? Den som gjorde at du ville prøve å kopiere den samme følelsen og smaken som denne ga deg…Jeg tok utgangspunktet i en av mine favoritter: Brooklyn Black Chocolate Stout, og fant noe jeg trodde var likt på nettet. Nå endret jeg litt på den underveis(blir litt kreativ…) Har blant annet whisky-marinerte eikechips liggende oppi en uke.

Sannheten er at den blir som regel ikke helt lik. Den kan bli tilnærmet lik, om bryggeriet deler oppskriften med deg. Men aldri dønn lik. Hvorfor, tenker du da? Jeg har jo ikke gjort noe feil. Nei, du har ikke gjort noe feil, du har lagd det så bra som du overhodet kunne. Sannheten er at du har ikke samme utstyret som det store bryggeriet som produserte denne besitter. Du har heller ikke samme gjærkultur, samme meskesystem og kanskje litt forskjell på humlene hva som angår alfasyre eller andre humlesyrer. Selv om du har akkurat samme humletype, navn og koketid.

Det gjør ikke noe om den ikke blir lik. Bare den blir god. Dersom målet er å få den lik, så prøv igjen! Men et lite tips er å ikke forandre for mye fra gang til gang, bare en ting om gangen og loggfør det du gjør. For om du ikke gjør det, så vet du ikke hvorfor den ble så bra.

 

Til neste gang skal jeg lage en veldig enkel sak. Smash mosaic pale ale. SMaSH står for single malt and single hop. En type malt og en type humle. Dette er en ypperlig måte å bli kjent med humletypene på, og ikke minst veldig enkelt. Det fine med smash-oppskrifter er at her er det ingenting som forandrer smaksbildet om du bruker nøytral gjær. Jeg anbefaler å bruke White Labs 001, Safale US-05 tørrgjær eller Wyeast 1056 om du skal forsøke en slik oppskrift.

Oppskriften er:

100% Maris Otter pale malt ( ca. 6 kg på 25 liter ved 70% effektivitet)

Meskes på 65 grader

60 minutt kok: 16 g Mosaic 11,6 Alfasyre
10 minutt kok: 30 g Mosaic 11,6 Alfasyre
2 minutt kok:  40 g Mosaic 11.6 % Alfasyre

Stikk om, og tapp over på nytt kar på dag 7.

Tørrhumling i sekundær: 40 g Mosaic i 7 dager. Kast rett i spannet eller bruk humlepose med søkke.

WLP001/Wyeast 1056 eller Safale US-05. Bruk gjærstarter om du bruker ferskgjær, da du trenger 230 milliarder gjærceller.

IBU: 38
EBC: 9,6 (ganske lys)
ABV: 5,3 %

Gjæres på 18 grader i gjæringsspann. Økes til 20 grader på dag 4.

 

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s