Keep it simple

Inni mellom treffer jeg på folk som har lyst til å begynne med å brygge øl. De har en viss interesse for forskjellige typer øl, og skulle ønske de prøvd det selv. Men det er jo alltid et men. Utstyret er dyrt, og de har hørt at dette skal være veldig vanskelig. Til og med har jeg hørt om folk som har brygget øl i badekaret hjemme. Dette ølet ble både surt og dårlig. Tror jeg har en anelse om hvorfor det ølet ikke ble så bra…

Hvorfor ikke gjøre det både billig og enkelt? Ikke bruk tusenvis av kroner på å kjøpe haugevis av helautomatiske bryggemaskiner med en gang. Let heller opp en gammel kjele hos bekjente(typisk besteforeldre/svigerforeldre/tanter/gamlehjem/sykehjem). 30-40 liter vil som regel holde. Fyll den opp med glovarmt vann og tilsett et par spiseskjeer oppvaskmiddel. La stå over natten og gi det en god skrubb. Vips og du har en glimrende bryggekjele. Kjøp et gjæringsspann med lokk og gjærlås på Europris eller lignende og en maltpose som du får på bryggselv, bryggeland eller vestbrygg. Kjøp en meskepose som kan romme minimum 6-7 kg malt. I tillegg kan du kjøpe Starsan hos ovennevnte butikker. Det er veldig viktig med desinfisering av alle gjæringsspann, lokk og alt som er borti nedkjølt vørter etter koking. Med manglende desinfisering, vil ølet bli ødelagt. Et steketermometer er også greit og ha. (Iallfall et som virker..)
Totalt vil dette koste deg rundt 1000 kr om vi satser på en gratis gryte. Om du ikke får gratis gryte, kan du få en rundt 1000-1500 kr(med gassbrenner). I tillegg kommer jo selvsagt råvarene som malt, humle og gjær. BIAB (Brew in a bag) er en veldig god metode for brygging av øl, og var min måte å gjøre dette på frem til i sommer. Veldig mange brygger fremdeles på denne måten og kunne ikke tenke seg noe annet. Hvorfor det? Jeg personlig liker den håndverksmessige delen av det. Du får jobbet nært med råvarene, og får følelsen av mestring og lærer masse på veien.

For mer informasjon? Bruk youtube, her er det masse gratis informasjon å hente.

Et annet tips. Ikke brygg på kjøkkenet!! Ta det heller ute i garasjen eller på terrassen om du kan. Klissete vørter over kjøkkengulvet kan gjøre deg upopulær i hjemmet.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s