IPA, Pale ale, stout, saison?

For mange så er det forvirring angående hva de forskjellige øltypene er. Alle nevnt her er overgjærede øl. Det betyr at de gjærer ved romtemperatur som vi kaller «ale», i motsetning til «lager» (feks. pils) som gjærer ved lavere temperatur.

Fordelen ved å gjære med høyere temperatur er at gjæren legger igjen mer fruktighet og smak i ølet. Dette setter preg på smaken.

Pale ale er det overgjærede ølet med mest salgsvolum. Pale ale er en fruktig ale, og kan spesielt i amerikanske versjoner være nokså humlerike med masse sitrusfrukt. Typisk ligger disse rundt 4,5 til 6 % alkohol.

IPA er storebroren til pale ale. Denne har mer humle og mer alkohol. Den dobbel IPA eller imperial IPA er enda kraftigere enn denne også. Disse har veldig mye humle og nokså høy alkoholnivå. Smaken er kraftig, og et av de mest populære håndtverksølene. Typisk alkoholnivå fra 5,5 helt opp til 10%.

Stout kjenner alle fra Guinness. Guinness er en relativt lett øl med lavt alkoholnivå som er svart på farge med mye smak av ristet malt. Det finnes også stout som kalles imperial stout eller russian imperial stout. Disse er høye i alkoholnivå, og mer komplekse enn den ordinære Guinnessen. Generelt er det malt og ikke humle som er det dominerende i denne øltypen. Alkoholnivå kan være helt opp i 20% på de mest ekstreme.

Saison er belgisk gårdsøl. Det ble brygget i sin tid for at arbeiderne på de belgiske gårdene skulle ha noe å leske seg på i sommervarmen. Dette var øl med lavt alkoholnivå. Moderne saison er oftere fra 5 og opptil 7% i alokoholnivå. I denne øltypen er det gjæren som spiller hovedrollen. Belgisk øl er generelt humlefattige, og bruker mye sukker.

Hva liker du best? Prøv da vel!!

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s