Gjær

Gjær er som små barn. De trenger kjærlighet, mat og søvn. Behandler du gjæren fint så får du øl deretter.

Med å behandle gjæren fint menes: Riktig gjæringstemperatur, riktig mengde gjær i forhold til vørter og ikke minst RENHOLD! Litt avvik i temperatur eller underpitching(for lite gjærceller) kan riktignok gi deg et bra øl. Men litt slurv i renholdet gir villgjær og ødelagt øl. Rett og slett udrikkelig.

Personlig foretrekker jeg flytende gjær. Hvorfor det? Tørrgjør i dag er jo av veldig bra kvalitet. Enig og enig. Men for meg handler det om muligheten for gjenbruk, samt at det finnes uendelige variasjoner i fersk gjær kontra tørrgjær. Ta for eksempel IPA. Her skal en etter vanlig måte tilsette en relativt anonym gjærtype. Bytt ut gjærtypen med for eksempel en belgisk wit-gjær. Voila! Du får et helt annet øl. Bytt ut med en brettanomyces-gjær, og du får enda en variant. Mulighetene i dag er uendelige og kun fantasien setter grenser. Men det som går igjen for alle er renhold og viktigheten av dette.

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s